Wszystkie czasy w strefie UTC

Drukuj

Karty graficzne NVIDIA czy ATI
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lis 2009, o 13:56 

Jak myślicie jakie karty graficzne są lepsze. Radeon ze stajni Ati czy może Geforce ze stajni NVIDIA. Nie jestem zapalonym graczem lecz czasem zajmuje się grafiką. Jakie karty są lepsze dla graczy a jakie np. do grafiki trójwymiarowej?

Miałem przyjemność posiadać już dość starego Radeona X550 jak i Geforce 9600 GSO. Prócz przepaści wiekowej nie zauważyłem w działaniu specjalnej różnicy. Prócz tego że panel NVIDIA jest znacznie lepszy od tego co panel Ati prezentuje.

Re: Karty graficzne NVIDIA czy ATI
PostNapisane: 10 lis 2009, o 12:36 

Moim zdaniem zdecydowanie lepsze są karty graficzne spod znaku NVIDIA, jednak wydaje mi się że ta różnica widoczna jest tylko i wyłącznie jeśli kupujemy kartę graficzną z niższej, bądź średniej półki. Z tego, co mi wiadomo to karty graficzne z najwyższej półki są już tak zaawansowane, że czasem to nawet ATI przewyższa NVIDIĘ. Kupując nowy komputer niewiele ponad rok temu, sam zastanawiałem się na jaką kartę się zdecydować. Z racji tego, że fundusze miałem nieco ograniczone, zdecydowałem się na ATI RADEONA, nie pamiętam jednak już jaki był to model. W każdym bądź razie posiadał 512 MB pamięci wirtualnej (DDR3) i był około 100 zł tańszy od GeForce 9600GT z tą samą ilością pamięci, którego posiadam w chwili obecnej. Jak się okazało, Radeon w ogóle nie chciał współpracować, jakakolwiek gra włączona na tym komputerze zacinała się po prostu nie do zniesienia. Zdecydowałem się więc jednak wymienić kartę na droższą o 100 zł i wszystko jak ręką odjął. Gry zaczęły chodzić płynnie, a i wyniki w 3D MARK 06 wzrosły znacząco.

PostNapisane: 10 lis 2009, o 16:43 

Ja chyba tez mimo wszystko popieram NVIDIA. Jakoś nie miałem nigdy kłopotów z jej oprogramowaniem w przeciwności do ATI. Kiedy musiałem posługiwać się Catalyst Control który tak wolno chodził i miał tak ubogie opcje to rezygnowałem. Nie wiem jak jest teraz.

PostNapisane: 10 lis 2009, o 17:15 

A to też fakt, oprogramowanie NVIDII jest naprawdę świetne. nawet mi, laikowi, nie sprawia żadnego problemu podłączenie telewizora do komputera i za pomocą ustawień NVIDII przekazanie obrazu na TV :).

PostNapisane: 10 lis 2009, o 22:45 

zgadzam sie kolego Shazak Nvidia mimo wszystko prze do przodu

w googlałkach wklep sobie porównania w benchmarkach i porównaj punky i ceny w tym momencie dojdziesz do rozwiązania

a inna sprawa jak pamiętasz ze sterami mniejszy problem pod Linuxami z Nvidią :P:P:P

PostNapisane: 10 lis 2009, o 23:42 

Właśnie nie wspomniałem że największe problemy ze sterownikami miałem z kartą ATI. To było jakieś dwa lata temu i sterowniki ATI były na tak koszmarnie niskim poziomie że się zniechęciłem.

PostNapisane: 10 lis 2009, o 23:50 

fakt faktem powiem Ci że wypłynęła nowa dedykowana platforma dla Ati, przykładowo dedykowaną ma Ubuntu, ale sytuacja się zmieniła tylko w połowie, nie mniej jest niezmiernie lepiej niż do tej pory

Poza tym podsumowując wypowiedzi osób powyżej, Nvidia mimo wszystko posiada lepsze oprogramowanie i lepszą jakość

kto posiada wydajną kartę to wie to choćby po odprowadzaniu ciepła z układu

PostNapisane: 11 lis 2009, o 00:03 

Też tak myślę :) Będę sobie musiał wymienić kartę i dokupić ramu ale to tam kiedyś :)

Oczywiście karta NVIDIA :D

PostNapisane: 11 lis 2009, o 00:50 

już po testach na ubuntu live
stara karta ati 9600 śmiga az miło, na drugim komputerze ubuntu na live na dżiforsku też chodzi, więc nie ma tak źle

nie mam doświadczenia żeby osądzić czy lepsze ati czy nvidia
ale pewne jest że nvidia już na rzut oka ma pare razy bardziej rozbudowany panel sterowania i dużo więcej opcji

PostNapisane: 12 lis 2009, o 03:03 

już po instalacji Ubuntu
żadnych problemów z grafiką
to co mogłam na Win teraz mogę na lin

dzięki Joshi za naukę podstaw, oszczędziłam sobie zaczytywania oficjalnego forum, a wiaomości duuuużo

ogólnie jestem zadowolona ogromnie ze zmiany XP na Ubuntu
skoro Joshi twierdzi że Suse lepsze, kiedyś pewnie zobacze
póki co zachwycam się Ubuntu i emeralnd + compiz, które świetnie śmigają zarówno na Ati i Nvidia

Wszystkie czasy w strefie UTC